Blog

Bagian Bagian Surat Lamaran Pekerjaan

Bagian Bagian Surat Lamaran Pekerjaan – Selepas menamatkan tempoh pendidikan mereka, kebanyakan graduan baru atau graduan baru mula mencari dan memohon pekerjaan impian mereka. Sudah tentu, perkara pertama yang perlu disediakan ialah surat permohonan kerja berserta CV.

Anda perlu tahu bahawa surat permohonan kerja dan CV adalah dua perkara yang sangat penting semasa memohon pekerjaan. Kedua-dua perkara ini akan menerangkan kemahiran yang anda miliki dan memudahkan syarikat mengenali potensi atau bakat pemohon yang berpotensi.

Namun, ternyata masih ramai graduan baru yang tidak tahu menulis surat permohonan kerja yang boleh menarik minat syarikat. Tapi jangan risau, kali ini LinovHR akan sediakan contoh surat permohonan kerja yang menarik untuk fresh graduate!

Format Surat Permohonan Kerja Baik
Dalam surat permohonan kerja, terdapat beberapa format yang perlu disenaraikan. Beberapa format ini termasuk:

* Tempat dan tarikh surat dibuat
* Nama penerima, nama syarikat dan alamat
*Salam
* Isi kandungan surat
* Data peribadi (nama, alamat, nombor telefon/emel yang boleh dihubungi)
* Lampiran dokumen
* Penutup
*Nama dan tandatangan

Setelah mengetahui isi kandungan format, berikut adalah tatacara membuat surat permohonan kerja yang baik dan betul. Perhatikan pembahasan di bawah ini!

1. Tempat dan Tarikh Surat Dicipta
Mula-mula, tulis tempat dan tarikh surat itu di sudut kanan atas. Jangan lupa untuk memberi perhatian kepada peletakan tanda baca dan penggunaan huruf besar.

2. Penerima dan Alamat Syarikat Yang Dituju
Selepas menulis tempat dan tarikh, kemudian diikuti dengan nama penerima dan alamat syarikat yang anda akan pergi. Tetapi jika anda tidak tahu nama penerima tertentu, anda boleh sertakan nama dan alamat syarikat.

Perlu diingat semasa menulis nama penerima, untuk tulisan ‘Sayang’ ditulis jika ada nama orang yang dialamatkan. Walau bagaimanapun, jika anda terus menulis nama syarikat, mulakan dengan hanya menulis ‘Kepada’ diikuti dengan nama syarikat berkenaan.

3. Tulis Ucapan
Untuk memulakan surat, tulis salam pembuka dan teruskan dengan badan pengenalan. Biasanya ucapan ini mengandungi tujuan surat permohonan kerja.

Tulis juga bagaimana anda boleh mendapatkan maklumat tentang kerja kosong ini. Boleh jadi dari saudara mara, media sosial, portal jawatan kosong, dan sebagainya.

4. Menulis Isi Kandungan Surat
Sekiranya anda telah menulis ucapan, langkah seterusnya ialah menulis isi kandungan surat tersebut. Di dalam badan surat tersebut terdapat beberapa komponen penting yang perlu disertakan antaranya:

* Nama
* Alamat
* Tempat dan tarikh lahir
* Alamat email/nombor yang boleh dihubungi
* Tulis ayat yang menerangkan pengalaman kerja atau organisasi (jika anda tidak mempunyai pengalaman kerja), pendidikan terkini dan kemahiran.

Pastikan dalam penulisan isi surat adalah maklumat yang ringkas, padat, dan jelas agar pembaca atau HRD segera menangkapnya.

Jangan lupa menggunakan tatabahasa formal dan standard mengikut PUEBI, mudah difahami, dan memberikan maklumat yang relevan dengan kerja kosong.

5. Sertakan Jawatan yang anda mohon
Dalam menulis kandungan surat lamaran kerja, kadangkala masih ramai yang terlupa memasukkan jawatan yang dipohon. Oleh itu, jangan lupa catatkan jawatan yang anda mohon dalam syarikat.

6. Keperluan Permohonan
Dalam bahagian ini, tuliskan dokumen yang anda lampirkan dan diperlukan dalam permohonan kerja anda. Biasanya dokumen yang diperlukan adalah CV, diploma atau transkrip, fotostat kad pengenalan, dan lain-lain. Ini dilakukan supaya HRD dapat melihat kelengkapan dokumen yang anda bawa.

7. Penutup Surat
Jika pada mulanya anda menulis pembuka surat, jangan lupa untuk menulis surat iringan. Dalam bahagian ini, tuliskan jangkaan anda untuk syarikat.

Kemudian tutup dengan ucapan terima kasih. Semasa menulis surat lamaran, pastikan ia ringkas dan formal. Tidak perlu menulis jangkaan yang berlebihan. Kerana ia akan membuang masa dan kelihatan tidak profesional.

8. Nama dan Tandatangan
Jangan lupa tulis nama dan tandatangan anda di sudut kanan bawah surat.

Contoh Surat Permohonan Kerja Yang Betul

Bagi memudahkan anda dalam proses membuatnya, berikut adalah beberapa contoh surat permohonan kerja untuk beberapa bidang pekerjaan.

* Contoh Surat Permohonan Kerja untuk Fresh Graduate

Bandung, 20 Jun Subjek: Permohonan Kerja

Kepada Tuan/Puan HRD

Syarikat Elektrik Antarabangsa

Bangunan Jaya Wijaya, Jl. Moh. Toha No. 56, Bandung

dengan setia,

Berdasarkan maklumat jawatan kosong daripada Linkedin, saya dengan ini berhasrat untuk mengemukakan surat permohonan kerja sebagai Pakar Strategi Media Sosial di PT Elektrik Internasional. Inilah data peribadi saya:

Nama : Komari

Tempat, Tarikh Lahir : Bandung, 2 April

Pendidikan Terakhir : S2 Pengurusan

Alamat : Jl. Buah Batu 2 No. 25

Nombor Telefon :

Alamat E-mel :

Saya seorang fresh graduate, berumur 22 tahun, berkelulusan S1 Pengurusan, Universiti Negeri Bandung pada tahun 2020 dan mendapat GPA 3.58. Pada masa ini saya berada dalam keadaan baik fizikal dan mental. Semasa pengajian saya, saya terlibat secara aktif dalam beberapa organisasi, mempunyai kemahiran analisis, dan bersedia untuk bekerja secara berdikari atau dalam satu pasukan.

Terdapat beberapa dokumen yang saya sertakan:

* CV
* Salinan salinan diploma
* Salinan kad pengenalan

Demikian surat lamaran kerja ini, saya sangat berharap dapat menyertai PT Elektrik Internasional tidak lama lagi. Terima kasih kerana memberi perhatian.

hormat,

Ditandatangani.

Komari

* Contoh Surat Permohonan Kerja untuk Kerja di Bank

Jakarta, 11 Mac Subjek: Permohonan Kerja

Kepada

Tuan/Puan Kakitangan Kakitangan

Bank DKI Jakarta

Yang bertandatangan di bawah:

Nama : Milia

Tempat, Tarikh Lahir : Semarang, 17 Januari

Status : Belum berkahwin

Pendidikan Terakhir : D3 Pengurusan

Alamat : Jl. Raya Pura Blok AB 7, Jakarta Selatan

Nomor HP :

E-mel :

Melalui surat ini, saya berhasrat untuk memohon bekerja di Bank DKI Jakarta dengan jawatan sebagai Customer Service.

Saya mempunyai pengalaman bekerja sebagai Customer Service selama 2 tahun. Saya mampu mengendalikan Pn. Office terutamanya Excel dan boleh bekerja dalam pasukan atau individu.

Untuk pertimbangan tuan, saya lampirkan beberapa dokumen:

1. Gambar Pas bersaiz 4×6 berlatar belakang merah
2. Salinan diploma lepas
3. Salinan kad pengenalan
4. Curriculum Vitae
5. Salinan salinan Sijil Rekod Polis (SKCK)
6. Salinan slip gaji terakhir

Saya amat berharap agar pihak tuan/puan sudi memberi peluang kepada saya untuk menjemput tuan/puan ke sesi temuduga agar saya dapat menerangkan secara terperinci tentang potensi saya.

Demikian surat permohonan kerja ini saya sampaikan. Terima kasih kerana memberi perhatian.

Jakarta, 11 Mac

Milia

* Contoh Surat Permohonan Kerja Guru

Bogor, 15 Mac Mata Pelajaran: Permohonan Guru

Kepada

Tuan/Puan Pengetua SMA Sejahtera 1 Bandung

Di tempat

dengan setia,

Saya yang bertandatangan di bawah:

Nama : Nando

Tempat, Tarikh Lahir: Bandung. 24 Disember

Agama: Islam

Pendidikan Terakhir : S1 Pendidikan dan Sastra

HP :

E-mel :

Dengan ini menyerahkan surat permohonan kerja sebagai Guru Biologi di SMA Sejahtera 1 Bogor.

Sebagai pertimbangan, saya lampirkan beberapa dokumen sokongan:

1. Salinan 1 helaian transkrip nilai
2. Salinan diploma 1 helaian terakhir
3. CV 1 helaian
4. Salinan SKCK 1 helaian
5. Salinan kad pengenalan 1 helaian
6. Salinan sijil kelahiran
7. Gambar bersaiz 3×4 5 helai

Demikian surat permohonan ini saya buat. Saya amat berharap agar diterima mengajar di sekolah yang tuan pimpin. Terima kasih kerana memberi perhatian.

Hormat saya,

Nando

* Contoh Surat Permohonan Kerja dalam Bahasa Inggeris

8 Mei, Jabatan Sumber Manusia

Ibu Pejabat PT Mentari Jaya

Jl. Halimun Raya No. 50

Jakarta Pusat

Tuan atau Puan yang dihormati

Saya menulis kepada anda untuk bertanya tentang kemungkinan bekerja di syarikat anda yang dimaklumkan oleh Linkedin. Daripada surat ini, saya berminat untuk menyertai syarikat tuan sebagai setiausaha.

Nama saya Annisa Yulia Putri dan saya berumur 26 tahun. Saya mempunyai latar belakang dalam Ijazah Sarjana Muda Perakaunan Komputer di Universiti Jakarta.

Dengan latar belakang pendidikan saya, saya yakin kelayakan dan kemahiran saya dapat memberi sumbangan yang besar kepada PT Mentari Jaya.

Saya sangat berkebolehan mengendalikan pelbagai perisian komputer, termasuk pakej Microsoft Offices. Saya seorang yang rajin dan boleh bekerja secara berdikari atau dalam satu pasukan.

Saya harap anda boleh memberi saya peluang untuk menjalani temu duga jadi jelaskan tentang kemahiran saya tidak lama lagi. Terima kasih atas masa anda.

Selamat sejahtera,

* Contoh Surat Permohonan Kerja untuk Lepasan Sekolah Menengah

sayang,

HRD PT Wijaya Mukti

Di tempat

Perkara: Surat Permohonan Kerja

dengan setia,

Saya yang bertandatangan di bawah:

Nama: Raga Yulianto Saputra

Jantina : lelaki

Tempat, Tarikh Lahir: Jakarta, 16 Jun

Pendidikan Terakhir: Sekolah Menengah

Sehubungan dengan maklumat mengenai kerja kosong di PT Wijaya Mukti dengan jawatan sebagai Admin Media Sosial, saya dengan ini berhasrat untuk mengemukakan surat permohonan kerja.

Untuk pertimbangan pihak tuan, saya lampirkan beberapa dokumen sebagai syarat memohon kerja:

1. Salinan diploma
2. Salinan kad pengenalan
3. Salinan Sijil Kelahiran
4. Salinan SKCK
5. 1 helai gambar 3×2
6. 1 helai gambar 4×6

Demikian surat permohonan ini saya buat dengan sungguh-sungguh. Saya harap anda boleh mempertimbangkan saya untuk mengambil bahagian dalam sesi pengambilan yang akan datang. Terima kasih kerana memberi perhatian.

Jakarta, 8 September

Contoh surat permohonan kerja tulisan tangan

Semasa menulis surat permohonan kerja, ikuti petua ini untuk memastikan anda memasukkan maklumat tentang diri anda dan sebarang pengalaman profesional yang anda miliki yang akan menarik HR.

1. Tekankan Kemahiran dan Kebolehan. Melalui surat lamaran, anda mempunyai peluang untuk menjual diri anda sebagai calon yang berpotensi baik untuk jawatan tersebut. Sertakan contoh khusus di mana anda telah menggunakan pengalaman, kebolehan dan kemahiran anda.
2. Pastikan ia Ringkas. Cuba untuk tidak memasukkan banyak maklumat terperinci tentang diri anda kerana permohonan kerja harus ringkas. Sebab, surat lamaran kerja yang singkat lebih mudah untuk HRD baca dan faham.
3. Pembetulan Surat . Sebelum menghantar surat permohonan kerja kepada HR, adalah penting untuk anda memastikan surat tersebut tidak mempunyai kesilapan tatabahasa atau ejaan untuk mengelakkan kesan pertama yang berpotensi negatif.
4. Hantar Surat untuk Setiap Jawatan Yang Dipohon. Pastikan anda menghantar satu surat untuk setiap pekerjaan yang anda mohon. Surat permohonan kerja menawarkan peluang kepada majikan untuk mengetahui lebih lanjut tentang pemohon dan memberi anda peluang untuk menunjukkan bahawa anda berbeza daripada calon lain.

Contoh surat permohonan kerja tulisan tangan. Sumber: Sumber: /contoh-surat-lamaran-tulisan-tangan/ Contoh surat permohonan kerja di hotel
Bagi anda yang berminat untuk bekerja dalam industri hospitaliti, contoh surat permohonan kerja di bawah boleh menjadi rujukan anda.

15 Jun Kepada Sayang

Prakoso Mudya

Hotel Balmond

Jl. Jeneral Sudirman Kav.10

Jakarta, Indonesia

En. Prakoso

Saya amat berbesar hati apabila mengetahui bahawa Hotel Wesmond mempunyai kekosongan jawatan sebagai Pengurus Hotel. Dengan pengalaman 20 tahun saya dalam industri, termasuk 12 tahun sebagai Pengurus Hotel, saya yakin bahawa saya boleh membuat peningkatan yang menarik di Hotel Westmond.

Saya telah menguruskan hotel 3 bintang di Bandung sejak lima tahun lepas. Semasa saya bekerja, saya telah menyediakan banyak penambahbaikan yang berkesan, seperti sistem tempahan bilik hotel baharu yang meningkatkan perkhidmatan yang kami tawarkan kepada pelanggan kami. Selain itu, saya juga telah memudahkan operasi harian supaya dapat meningkatkan kecekapan perkhidmatan keseluruhan hotel. Oleh itu, saya telah meningkatkan margin keuntungan hotel sebanyak kira-kira 13%.

Ia merupakan satu penghormatan besar bagi saya jika saya boleh menggunakan pengalaman pengurusan hotel saya di Hotel Westmond. Saya mengalu-alukan peluang ini dengan memberi anda pemahaman yang lebih mendalam tentang apa yang saya tawarkan, jadi jangan teragak-agak untuk menghubungi saya. Saya tidak sabar-sabar untuk mendengar berita baik daripada anda.

dengan setia,

Contoh surat permohonan kerja di hospital untuk jawatan jururawat

Berikut adalah contoh surat permohonan kerja untuk anda yang berminat bekerja di hospital sebagai jururawat.

23 Ogos Kepada Yang Dihormati

Miftah Saiful

Hospital Citra Abadi

Jl. Kembangan No.45, Kebon Jeruk

sayang,

Saya menyatakan minat saya terhadap jawatan Jururawat di Hospital Citra Abadi. Saya percaya pengalaman saya dalam peranan yang sama menjadikan saya calon yang layak untuk jawatan ini. Saya memperolehi Ijazah Sarjana Muda Kejururawatan dari Akademi Kejururawatan dan jawatan terakhir saya dalam pekerjaan ialah Jururawat di Hospital Swasta di Bandung.

Saya percaya kemahiran perubatan dan kepakaran kejururawatan menjadikan saya sangat sesuai untuk jawatan Jururawat di Hospital Citra Abadi. Sepanjang kerjaya saya sebagai jururawat profesional, saya telah memperoleh pengalaman berharga dalam pelbagai tetapan perubatan, seperti penjagaan kesihatan di rumah, unit neonatal dan bilik kecemasan.

Saya sentiasa cuba mengekalkan hubungan baik dengan pesakit dan keluarga, serta berempati dengan mereka semasa mereka memerlukan. Saya juga mempunyai pengalaman mengendalikan kes yang mencabar dan membuat diagnosis yang sukar. Dalam setiap kes, saya memastikan setiap makmal dan keputusan ujian dianalisis dengan teliti dan bahawa saya telah melakukan segala yang saya mampu untuk menyediakan penjagaan pesakit yang berkualiti.

Kepelbagaian kemahiran dan kepakaran kejururawatan yang saya miliki menjadikan saya calon yang kuat untuk jawatan Jururawat di Hospital Citra Abadi. Saya berharap untuk mendengar daripada anda.

dengan setia,

Kesimpulan

Daripada perbincangan mengenai contoh surat permohonan kerja yang diterangkan di atas, diharap dapat membantu dalam melicinkan proses permohonan kerja ke syarikat idaman anda. Anda boleh melihat beberapa contoh surat permohonan yang sepadan dengan status dan bidang kerja yang diingini. Harap artikel Bagian Bagian Surat Lamaran Pekerjaan dapat membantu anda!