Blog

16 Jenis Donat Terbaik Donat Berbeza Diterangkan

16 Jenis Donat Berbeza Untuk Dicuba Jika Anda Mempunyai Gigi Manis

Scott Grummett Imej Getty Doh goreng dalam bentuk apa pun cenderung sangat lazat. Tetapi maniskan adunan, bekukan produk akhir, dan siramkannya dengan taburan untuk sedikit jenius masakan yang tidak boleh dipertikaikan: donat! (Atau ‘donat,’ jika anda berasa lebih santai—perkataan itu ialah versi ringkas daripada nama asalnya dan digunakan terutamanya di sini di Amerika Syarikat.) Yang paling menarik, terdapat semua jenis donat untuk dinikmati!

Berakhir 10 bilion donat dimakan di Amerika setiap tahun dan tidak menghairankan, memandangkan semua perisa baharu yang kreatif di luar sana donat berempah labu dengan sayu karamel bourbon kepada donat cider epal . (Bagi penggemar donat yang inginkan asas-asas yang manis dan ringkas, jangan lihat lebih jauh daripada Ree Drummond’s donat sayu buatan sendiri , iaitu pandangannya terhadap apa yang diisytiharkan sebagai ‘donat yang dinaikkan terbaik di dunia.’) Malah satu lagi idea yang menyeronokkan untuk membantu memberi makan orang ramai yang lapar— kebab lubang donat ! Selain daripada semua perisa inventif dan menyeronokkan di luar sana, terdapat juga pelbagai jenis donat—dan mana-mana pencinta donat sejati tahu anda perlu mencuba kesemuanya sebelum anda boleh memilih kegemaran! Berikut ialah jenis donat utama yang perlu dicuba—zepole, glazed dan beignet semuanya disertakan—sebelum mengisytiharkan yang mana satu yang patut mendapat pengabdian anda.

Iklan – Teruskan Membaca Di Bawah 1 Donat Yispaci77 Imej Getty

Donat ini juga dikenali sebagai ‘donat yang dinaikkan,’ kerana yis digunakan sebagai ragi, yang menghasilkan poket udara apabila menggoreng adunan yang menghasilkan tekstur yang ringan dan lapang. Mereka kurang berkemungkinan untuk menjadi rapuh, kerana konsistensi span mereka, dan boleh dilapisi, dibekukan atau diisi.

> wanita perintis periuk tempayan kentang tumbuk
dua Kek DonutLauriPatterson Imej Getty Padat dan rapuh, donat ini dinamakan sempena adunan seperti kek yang digunakan untuk membuatnya. Mereka mempunyai tekstur yang lebih kering daripada donat yis dan juga boleh dibakar, sebagai tambahan kepada kaedah menggoreng donat yang lebih tradisional. Daripada yis, serbuk penaik digunakan untuk membuat adunan, yang juga boleh disesuaikan dengan semua jenis perisa, seperti coklat atau strawberi. Donat kek sesuai untuk topping-berat, kerana strukturnya yang kukuh menjadikannya kurang terdedah kepada runtuh di bawah berat topping.

3 Jeli Donutdirkr Imej Getty Donat jeli secara tradisinya adalah donat yis tanpa lubang di tengah, kerana isi buah-buahan disalurkan ke tengah.

> doa malaikat untuk kesembuhan
4 Donut berlapisStudio Omg / EyeEm Imej Getty Donat ragi atau kek boleh digunakan dalam donat berlapis, tetapi donat ini mendapat namanya daripada sayu nipis yang melapisi permukaan. Glazes datang dalam pelbagai perisa dari biasa atau coklat hingga maple dan di luar imaginasi!

5 Donut Frostedthe_burtons Donat ini biasanya dibuat menggunakan donat kek, yang mampu menahan lapisan pembekuan yang lebih berat serta topping.

PIRING KEDAI

6 Donat Krim BostonOxanaNigmatulina Imej Getty Diinspirasikan oleh pai krim Boston, ini adalah donat yis yang diisi dengan kastard dan dihiasi dengan sayu coklat.

7 Donut Ciderbhofack2 Imej Getty Sama seperti donat kek, walaupun kadangkala lebih padat dan selalunya saiznya lebih kecil, donat cider dibuat daripada adunan yang turut mengandungi cider epal. Selepas digoreng, mereka biasanya dicelup dalam campuran gula kayu manis.

> doa kesembilan kepada wali rita
8 Donut LamaFotografi Oleh Tonelson Imej Getty Sesuai dinamakan, donat berkarang ini bermula sejak tahun 1829. Pada asasnya donat kek, donat ini digoreng pada suhu yang lebih rendah daripada suhu menggoreng donat standard, yang membolehkan tepi yang tidak rata terbentuk. Rangup di luar dan lebih lembut di bahagian dalam, sayu donat kuno melekat pada ceruk dan celah bahagian luar, menjadikan gigitan yang menyenangkan unik untuk donat klasik ini.

9 Lubang DonatLisa Romerein Imej Getty Hidangan bersaiz gigitan ini secara teorinya dibuat daripada lubang yang hilang di tengah-tengah donat tradisional.

10 Putar DonutSherSor Imej Getty Donat yang dipintal secara tradisinya dibuat daripada adunan yis dan digulung dalam gula. Ia lembut dan berlapis-lapis, dan agak konsisten antara churros dan beignet. Memandangkan ia adalah hidangan yang menarik di banyak negara seperti Korea, China dan Filipina, anda akan menemuinya di kedai roti Asia tempatan anda.

BELI TUALA TEH

sebelas Long John Donutmphillips007 Imej Getty Donat yis berbentuk segi empat tepat dengan sayu coklat, Long John adalah sepupu kepada pastri Perancis yang dikenali sebagai éclair, yang dibakar dan tidak digoreng seperti donat. Cukup mengelirukan, donat ini dijual dalam keadaan penuh dan tidak diisi—apabila diisi, ia kadangkala dipanggil éclair, dengan versi tidak diisi dikenali sebagai Long John. Walau bagaimanapun, versi yang diisi juga dipanggil Long John dalam beberapa bahagian, jadi kedua-dua nama-Long John dan éclair-pada dasarnya boleh ditukar ganti.

12 ZeppoleSEMUA Imej Getty Pada asasnya lubang donat Itali, zeppole lebih besar dan boleh dibuat sama ada menggunakan yis atau adunan kek. Mereka ditaburi dengan gula tepung selepas digoreng.

> st anthony doa minta barang hilang
13 Donutbhofack2 Imej Getty Donat beryis kecil yang berasal dari Perancis, beignet juga merupakan makanan ruji di New Orleans Mardi Gras , di mana ia dihidangkan ditaburi gula tepung. Ia diperbuat daripada pastri choux, iaitu doh pastri Perancis yang mengembang apabila digoreng.

14 ChurroImej Merrill Imej Getty Doh choux disalurkan ke dalam minyak panas secara panjang-panjang dan kemudian digoreng menjadi churros sebelum disalut dengan campuran tradisional gula kayu manis. Mereka sering dihidangkan dengan coklat untuk dicelup atau diisi dengan dulce de leche.

lima belas gorengKateSmirnova Imej Getty Pada asasnya sebiji bola doh yang digoreng, goreng ialah donat kecil serba boleh yang boleh diisi, disalut atau ditaburi dengan gula tepung atau pasir.

BELANJA BEKAS PENYIMPANAN MAKANAN

16 Kejambhofack2 Imej Getty Juga dikenali sebagai French cruller, donat berbentuk cincin bergerigi ini secara tradisinya dibuat daripada adunan donat kek eggier yang digoreng dan dilapisi sayu.